Oblíbené příspěvky

středa 18. dubna 2018

NEBEZPEČNÁ ILUZE


Originální název: The Perfect Illusion (2017)

Autorka: Winter Renshaw
Překlad: Jakub Novák
Nakladatelství: Beta-Dobrovský
Rok vydání v ČR: 2018
Počet stran: 256
Ačkoliv nejsem úplný milovník červené knihovny a přeslazených „happyendů“, udělala jsem tentokrát výjimku a sáhla po knize Nebezpečná iluze. Nenechala jsem se odradit ani nepříliš poutavou obálkou ani anotací, po jejímž přečtení jsem ihned vytušila, jak to všechno dopadne.
Nebezpečná iluze je napsána z pohledu dvou hlavních hrdinů, kteří se po kapitolách střídají ve vypravování. Mladá dívka Mari je již třetí osobní asistentkou Hudsona Rutherforda za poslední rok.  A není se čemu divit, Hudsona byste za šéfa rozhodně nechtěli. Je to bohatý muž, který se ke svým podřízeným chová povýšeně, arogantně a bezohledně a jejich práci nedokáže náležitě ocenit. Stejně tak se chová i k Mari, jejíž jméno si ani nepamatuje. Příběh začíná ve chvíli, kdy má Mari Hudsona už po krk, nechce se jím nechat nadále ponižovat, a tak předloží Hudsonovi svou okamžitou výpověď s předpokladem, že už ho nikdy v životě neuvidí.
To ale nemůže tušit, jak Hudson zareaguje. Zatímco Mari čeká, že za sebou spálí všechny mosty, vrátí se k rodičům a začne nový život, Hudson přichází s nabídkou, která se rozhodně neodmítá. Ne v její situaci, a ne když jí ukáže pořádně tučný šek, pokud přistoupí na hru, kterou Hudson chystá. Hudoson si totiž nechce nechat mluvit do života a vzít si svou kamarádku od dětství, a tak si musí najít jinou manželku a na to mu příliš mnoho času nezbývá. A Mari se mu jeví jako nejvhodnější příležitost. Nabídne jí proto, aby hrála jeho milující snoubenku, která se brzy stane jeho manželkou a až situace dovolí, rozvedou se a Mari dostane svou část odměny.  Co si počít? Za normálních okolností by Mari o nabídce ani nepřemýšlela, ale v její situaci, kdy je bez peněz, bez práce a navíc skrývá něco, co rozhodně ovlivní její budoucnost, nevidí jinou možnost než na dohodu přistoupit. A tak začíná divadlo, Mari dostává prsten s diamantem, stěhuje se k Hudsonovi a navzájem se snaží poznat jeden druhého natolik, aby byli schopni hrát hru i před svými blízkými. Mari brzy zjišťuje, že Hudson není takový, za jakého ho pokládala a vzájemné sympatie a fyzická přitažlivost na sebe nenechají dlouho čekat. Jenže to by nesmělo vyplout na povrch tajemství nejen Mari, ale také Hudsona, což jejich vzájemnou dohodu může narušit. Ustojí svou přetvářku nebo budou muset s pravdou ven?
Nebezpečná iluze je příběh, který nemá žádnou silnou myšlenku. Vztah šéf-asistentka je obvyklým námětem a tak zápletka nepůsobí příliš originálně, ale kniha se četla dobře a já si u ní odpočinula.  Je to čtení, nad kterým není potřeba nijak zvlášť přemýšlet a jak už jsem zmínila na začátku, dalo se předem očekávat, jak to dopadne. Každopádně mohu doporučit všem, kteří mají buď rádi červenou knihovnu, nebo shánějí něco k nenáročné četbě.

Žádné komentáře:

Okomentovat