Oblíbené příspěvky

neděle 20. května 2018

TA PŘEDE MNOU

Originální název: The Girl Before (2017)
AutorkaJ. P. Delaney
PřekladMilena Pellarová
Nakladatelství: Ikar
Rok vydání v ČR: 2017
Počet stran: 344


Již před nějakou dobou upoutala mou pozornost obálka psychologického thrilleru Ta přede mnou. A musím říct, že i jeho obsah stál za přečtení.

Kniha je rozčleněna do kapitol nesoucích názvy „teď Jane“ a „tehdy Ema“, které se pravidelně střídají. A jak už právě tyto názvy napovídají, autorka nás provádí dvěma časovými liniemi. Ema a Jane jsou hrdinkami, které se sice nikdy nepotkaly, ale mají leccos společného. Spojuje je nejen život v domě na Folgate Street, ale i jeho architekt Edward Monkford. 
Příběh začíná když se Jane ocitá ve složité fázi svého života. Porodila mrtvé dítě, přišla o práci a tak se snaží najít bydlení, kde by ji už nic nepřipomínalo předchozí život a které by bylo cenově dostupné. Její pozornost zaujme realitní makléřka, která přichází s výhodnou nabídkou pronájmu domu na Folgate Street. Dům postavil známý architekt v minimalistickém duchu, ale kompletně ovládaném počítačovou technikou. Úskalí s pronájmem je vyplnění dotazníku s absurdními otázkami a následné dodržování striktních pravidel v domě – žádné knihy, žádné květiny, žádný vlastní nábytek…a tohle je jen slabý výčet, který leckdo není schopen jen tak strávit. Navíc majitel domu si nevybere jen tak někoho a proto je dům většinu času prázdný. Ale Jane tímto hustým sítem jako jedna z mála projde….
Nastěhováním do domu vyvstává pro Jane řada nezodpovězených otázek a tajemství, které jí nedají spát… Potom co Jane pokládá neznámý muž květiny za dveře, se zanedlouho dozvídá o bývalé nájemnici Emě, která v domě nešťastnou náhodou zemřela. A zjišťuje, že je jí velmi podobná. Kdo byla tajemná Emma, která v domě žila jen pár měsíců před Jane? A co je vlastně zač majitel tohoto domu, který potřebuje mít vše pod kontrolou? Může hrozit Jane nebezpečí? 

Kniha s krásnou tajemně působící obálkou mne nezklamala ani svým obsahem. Hlavní postavy jsou vykresleny velmi důvěryhodně. Obě hrdinky si prošly těžkou životní situací, která je donutila začít svůj život od začátku, a paradoxně si k tomu obě vybraly stejné místo. Příběh je velmi čtivý, takže čtenář vše prožívá s hlavní hrdinkou a společně s ní čelí narůstajícímu napětí a jen těžko knihu dokáže odložit. Musím se přiznat, že jsem pointu děje  neprokoukla a nic netušící si užila knihu až do jejího úplného závěru.


Žádné komentáře:

Okomentovat