Oblíbené příspěvky

středa 2. května 2018

RAŠELINIŠTĚ


RašeliništěOriginální název: Offermosen
Autorka: Susanne Jansson
Překlad: Karolína Kloučková
Nakladatelství: Host
Rok vydání v ČR: 2018
Počet stran: 320

I po více než týdnu od přečetní, na knihu často myslím a říkám si: „Sakra proč?!“ Má skvělý název, který v sobě ukrývá nádech tajemství už jen sám o sobě, má krásný přebal a lákavou anotaci. Ale je to kniha s tak nevyužitým potenciálem, že jsem po dočtení byla jenom naštvaná.

Hrdinkou je bioložka Nathalie, která se snaží dokončit svou vědeckou práci zabývající se procesy ovlivňující globální oteplování. Proto si pronajme malou chatku nedaleko rašelinišť, ve kterých se chystá odebírat vzorky. Postupně zjišťujeme, že Nathalie není na tomto místě poprvé, že vlastně docela nedaleko v dětství žila a něco hrozného se jí tam stalo. Musela vyrůstat u pěstounské rodiny v Göteborgu, protože její rodiče zemřeli (otec údajně zastřelil nejprve její matku a potom i sebe). O rašeliništi snad po staletí kolují různé zvěsti, podle kterých si místo vybírá své lidské oběti a čas od času, tu opravdu někdo zmizí a tělo se nikdy nenajde. Další obětí má být Johannes, student umělecké školy a nový Nathaliin známý. Shodou okolností mu život zachrání právě Nathalie. Johannes je několik dní v kómatu v nemocnici a během tohoto období se dovídáme víc nejen z Nathaliiny minulosti, ale setkáváme se navíc i s podivným mužem posedlým rašeliništěm a neobvyklými jevy kolem něj, policejním vyšetřovatelem a především s policejní fotografkou Majou. Právě ta díky svým fotografiím pomůže odhalení dalších mrtvých. Do poslední chvíle ovšem čtenář netuší, jestli za mizejícími lidmi stojí opravdu duchové nebo lidé z masa a kostí.

Autorka si vymyslela skvělé téma, zasadila ho do nejlepšího možného prostředí, ale podle mě se dalo bohužel zpracovat daleko lépe. Hlavně konec je na můj vkus příliš rychlý.  Na druhou stranu mě nadchly ženské hrdinky, bioložka i umělkyně a kriminalistka, obě dvě silné, odvážné a zajímavé. A děsí mě představa, že rašeliniště a jeho duchové si vybírají svoji oběť, když se utiší bouře a nastane úplné ticho…

Žádné komentáře:

Okomentovat