Oblíbené příspěvky

neděle 6. května 2018

POHŘEŠOVANÁ MANŽELKA


Originální název: The Missing Wife (2016)
Autorka: Sheila O‘Flanagan
Překlad: Ivana Dirk Lukačovičová
Nakladatelství: Brána
Rok vydání v ČR: 2017
Počet stran: 320

Jak už název této knihy napovídá, mělo by se jednat o detektivní příběh, v tomto případě je kniha dokonce zařazena v thrillerech, ale kde že….

Hlavní hrdinkou je žena Imogen, která utekla od svého despotického manžela, který ji psychicky týral. Jednoho dne už si řekla dost, dala v práci výpověď a zinscenovala rok plánovaný útěk z Irska do přímořského městečka ve Francii, kde vyrostla. Pro všechny blízké je tento Imogenin krok dost nepochopitelný. Zdálo se, že má ideální manželství, tak proč se rozhodla k tomuto radikálnímu kroku?
Imogen sedla na vlak a zmizela ze dne na den. Rozhodla se hodit vše za hlavu a začít život jinde. Tam, kam ji táhlo její srdce. Za lidmi, po jejichž boku vyrostla, než musela se svou matkou odejít. Daleko od muže, který ji bral jako svůj majetek, jemuž si nemohla dovolit odporovat či dokonce přestat dodržovat daná pravidla.
Člověk by si řekl, chudák Imogen musela zažívat hotový teror! Ovšem pokud by nečetl psychologické thrillery typu Za zavřenými dveřmi. Zde Imogen nemá vůbec žádný problém odjet, dokonce by jí to i prošlo, pokud by se nenechala vyfotit a dát fotku na internet, kde se právě nachází a pak se hrozně divit, když ji manžel objeví. V téhle fázi jsem si řekla, dobře, to zrovna příliš detektivní nebylo a teď se rozjede to pravé peklo. O to větší šok jsem měla, když manžel Vince dostal od kamaráda Imogen do nosu, tak se sbalil a odjel domů.

Nevěřím tomu do teď a jsem zklamaná, že autorka vůbec nevyužila potenciál příběhu. Mohla to nechat vystupňovat do většího napětí, aby se čtenář nemohl od knihy odtrhnout, ale to se nekonalo. Negativně také hodnotím neustálé vypravování ve třetí osobě, které mi zabránilo vžití se do děje. Byla tam jedna ústřední postava, proč tedy nepoužít vyprávění z jejího pohledu?
Abych vyzdvihla i kladné stránky. Autorka velmi autenticky popisuje městečko ve Francii, kde Imogen strávila dětství. Používá i francouzská slovíčka, kterými dokáže přiblížit mentalitu místních obyvatel. A v neposlední řadě má kniha velmi hezkou obálku, ze které na mě Francie doslova „dýchá“. Ale to bohužel na kladné hodnocení celé knihy nestačí.


Žádné komentáře:

Okomentovat