Oblíbené příspěvky

neděle 13. května 2018

CINDER & ELLA



Originální název: Cinder & Ella (2014)
Autorka: Kelly Oram
Překlad: Zuzana Ľalíková
Nakladatelství: Baronet
Rok vydání v ČR: 2018
Počet stran: 376

Na první pohled Hollywoodská pohádka s příchutí cukrové vaty a dobrým koncem. Na druhé straně příběh o životě, který je krutý a nefér a který musíte žít i přesto, že jste si ho takový nevybrali.  Jak ti ve kterých se skrývá nejvíce nenávisti, jsou ve skutečnosti nejvíce zranitelní, aby potlačili obavy ze ztráty toho, na čem jim na světě záleží nejvíce…

Hlavními postavami jsou Brian a Ellamara, kteří žijí ve světě svých oblíbených fantasy hrdinů a pod přezdívkami kněžka Ellamara a princ Cinder jejich virtuální přátelství trvá už víc jak tři roky. Nikdy se osobně nesetkali, ale přesto ví jeden o druhém téměř vše.
Ellamara byla bloggerka, která na svém blogu recenzovala knihy a filmy. Ale po děsivé autonehodě přišla o svou matku a od té doby prožívá velmi těžké chvíle. Musí se smířit s tím, že bude žít s novou rodinu svého otce, který od ní a její mámy odešel, ještě když byla malá a v téhle rodině rozhodně není vítaná. Moc jí na náladě nepřidá ani čelit šikaně od svých spolužáků kvůli trvalým následkům, které po nehodě zbyly nejen na její duši.

Brian Oliver je mladý herec, který by se rád vymanil z nálepky hvězdy, kterou sledují pouze teenageři, a dosáhl na kvalitnější filmy, které by mu přinesly opravdový úspěch.

Světy těchto dvou hrdinů nemohou být více odlišné…ale mají i leccos společného, a to hlavně lásku k fantasy literatuře. Ale co by to bylo za pohádku, pokud by se tito dva souhrou okolností a náhod nesetkali tváří v tvář a nezačal ten pravý romantický příběh? Je ale těmto hrdinům vůbec souzený společný osud?

Autorka v příběhu vytvořila rapidně odlišné charaktery hlavních hrdinů i vedlejších postav, což se mi velmi líbí. Zatímco Cinder žije ve svém vlastním světě, kde řeší pouze povrchní problémy, Ellin svět je temný a převládá zde spíše ponurost a emoční nestabilita. Střídají se i úhly pohledu obou postav a tím, že je používaná ich forma, je kniha velmi čtivá a čte se lehce.

Jedinou věcí, kterou hodnotím negativně, je chystané pokračování, které nese název Šťastně a navěky a mělo by vyjít každým dnem. Myslím, že příběh byl dostatečně ukončen a není třeba další návaznosti, ale třeba budu mile překvapena.


Žádné komentáře:

Okomentovat