Oblíbené příspěvky

středa 25. dubna 2018

TVÁŘ MOJÍ DCERY

Originální název: The Girl You Lost (2016)
Autorka: Kathryn Croft
Překlad: Jana Kordíková
Nakladatelství: Ikar
Rok vydání v ČR: 2018
Počet stran: 296

Tvář mé dcery je velmi emotivní příběh manželského páru Simone a Matta, jímž někdo před lety unesl z parku půlroční dceru. Ani po 18 letech se nedozvěděli, co se s Helenou stalo či zda vůbec ještě žije. Nezbylo jim nic jiného než se se ztrátou vyrovnat. Matt dostudoval medicínu a Simone je na pozici televizní reportérky rovněž úspěšná. Žijí ve společném domě spokojeným životem, ale jen do doby než se jim do života vmísí dívka jménem Grace, která ale o sobě tvrdí, že o Heleně má informace, možná je zrovna ona jejich ztracená Helena.
Má Simone Grace důvěřovat? Kde celou dobu Grace byla a proč teď najednou po 18 letech se zjeví s hračkou, kterou měla Helena v době únosu u sebe? Může být tato dívka opravdu jejich dcera? Nebo je to jen důmyslně vymyšlená lež a někdo si s nimi zahrává?
Na všechny tyto otázky se Simone snaží získat od Grace odpovědi, ale naneštěstí se zaplétá do dívčiných problémů a rázem už existuje něco, co je spojuje.
V okamžiku, kdy si pomalu začne skládat střípky dívčiného příběhu dohromady, se najednou slehne zem i po Grace. Nikdo o ní nic neví a veškerá očekávání Simone, se mění ve strach a zoufalství. Ačkoliv dívce zpočátku nevěřila a zachovávala si od ní zdravý odstup, stále v sobě živí naději, že Grace by opravdu mohla být jejich ztracená Helena.
A tak se pouští do pátrání na vlastní pěst a nezastaví se ani před porušováním zákonů. Dostává se tak ale do kolotoče nebezpečí, kdy jí hrozí nejen to, že nikdy nezjistí pravdu, ale také vlastní smrt.
Kniha je rozdělena do krátkých kapitol. Mezi ně jsou vkládány i kapitoly psané kurzívou, které jsou vypravovány prostřednictvím někoho, kdo zůstává pro čtenáře až do samotného závěru utajen.  
Musím přiznat, že jsem si sebevědomě myslela, kdo tímto vypravěčem je. Ale opak je pravdou. Závěr mě velmi překvapil. Tušila jsem, že se vyřeší únos a žádné překvapení už se konat nebude, ale autorka mě velmi potěšila a završila konec tak, že celá kniha pro mě dostala úplně jiný rozměr. Rovněž od jiných thrillerů se tato kniha odlišuje tím, že po celou dobu je děj pochmurný a když už si myslíte, že by se vše mohlo obrátit k lepšímu, autorka Vás rychle vyvede z omylu.
Mně se kniha velmi líbila i proto, že jsem čekala šťastný konec shledání rodičů s jejich dcerou po letech, ale tohle rozhodně nečekejte!

Žádné komentáře:

Okomentovat