Oblíbené příspěvky

pondělí 29. ledna 2018

LÉTO PLNÉ NESKUTEČNÝCH VĚCÍ


Originální název: The Summer Of Impossible Things
Autorka: Rowan Coleman
Překlad: Markéta Polochová
Nakladatelství: Domino
Rok vydání v ČR: 2017
Počet stran: 456

ANOTACE 
Před třiceti lety se Lunině matce stala děsivá věc. Natolik děsivá, že si ji nechala celý život pro sebe. Pravda vyšla najevo až nyní, po její smrti. Odhalení matčina tajemství Lunu i její sestru silně zasáhne, a když zjistí, že se jim naskytla možnost vrátit se v čase do matčina rodného města a dát věci do pořádku, rozhodnou se to udělat. V New Yorku roku 1977 zpočátku nacházejí více otázek než odpovědí. Pak se ale Luně přihodí cosi neskutečného, téměř magického – potká svou matku jako mladou dívku. Zprvu si připadá jako blázen, ale pak pochopí, jaká šance se jí tím naskýtá. Když může cestovat v čase, může také změnit běh událostí. Může to udělat, nepochybně. Ale měla by? Jestliže se totiž odhodlá k činu jakémukoli a změní matčin život, nebude nakonec muset obětovat sama sebe?

RECENZE 
Příběh začíná odjezdem dvou sester do New Yorku, aby navštívily místo, kde se narodila a prožila
dětství jejich matka, která před nedávnem spáchala sebevraždu. Jako vodítko k tomu, aby Luna a Pea zjistily, co matku k sebevraždě dohnalo, slouží natočená videa, která matka po sobě zanechala. Je třeba také vyřešit pozůstalost po matce, zchátralý dům, o který se vede spor s jejich tetou. Právě v tomto domě poprvé Luna pociťuje, že se stává ústřední postavou sledu neuvěřitelných událostí. Nejdříve tyto halucinace přisuzuje svým příznakům zdravotních problémů. Později si uvědomuje, že přesto jak neskutečně to zní, tak se ocitla v minulosti v roce 1977, kde se setkává s mladou verzí své matky Marisy a jejich přátel.Ovšem matka je jiná, než jak si ji Luna pamatuje. Jde o dívku plnou pozitivní energie, oplývající chutí do života a Luna si náhle uvědomuje, co se této dívce v mládí muselo zlého přihodit, že svůj život dobrovolně ukončila odchodem z tohoto světa a pronásledovaná depresí. Náhle si Luna uvědomuje, že je schopna cestovat v čase a uvidí možnost, jak změnit i chod některých událostí, které se v minulosti staly. Navždy tak ale ovlivní běh budoucnosti, což může ohrozit i její samotnou existenci. Bude ochotná toto Luna podstoupit za cenu vlastní oběti nebo se nakonec smíří s přítomností? 

Chvíli mi trvalo, než jsem se do knihy začetla, jelikož jsem měla obavy, že se bude jednat o „duchařinu“. To se mi naštěstí nepotvrdilo a otevřel se velmi zajímavý, neotřelý příběh, ve kterém nechybí ani romantika. Kniha se čte dobře a styl psaní je velmi poutavý. Pokud jste čtenáři, kteří mají rádi tajemství a věci mezi nebem a zemí, mohu Vám tuto knihu s klidným srdcem doporučit.

Žádné komentáře:

Okomentovat